Zonder wrok terugkijken

recensie Liefdeslied van een reiziger

Zonder wrok terugkijken

Zonder wrok terugkijken - Liefdeslied van een reiziger


Liefdeslied van een reiziger
Mariët Meester
Balans 2009
ISBN 978-9460-031892
255 blz

Liefdeslied van een reiziger is de zesde roman van Meester. Deze roman gaat over het leven van de hoofdpersoon Ruben vanaf het moment dat hij aan een reis begint door Europa tot aan zijn dood.

Ruben en zijn partner Hannah besluiten voor vier maanden hun eigen weg te gaan. Ze zijn dan al een kwart eeuw samen. Ruben gaat met zijn kat Igor in een bestelbusje op reis door Europa. Zijn partner, Hannah, vertrekt naar New York en blijft in het verhaal op de achtergrond. Ruben herbeleeft zijn leven tijdens zijn reis. Zijn gedachten gaan o.a. uit naar de eerdere reizen met Hannah waarin ze documentaires maakten over de Roma’s en over dierenleed. Ruben heeft nog veel levensvragen die open liggen en hij neemt er de tijd voor om duidelijkheid te scheppen in zijn leven. Het boek gaat zodoende over relaties, over familiebanden maar ook over de betekenis van betrokkenheid en liefde.

Het verhaal bestaat uit twee delen. In het eerste deel reist Ruben door Zuid -Europa en overdenkt hij zijn leven met Hannah en met zijn moeder. In het tweede deel gaat hij op zoek naar de wortels van zijn vader. Hiervoor vertrekt hij naar Scandinavië, op zoek naar zijn halfzus en halfbroer en naar de laatste partner van zijn vader. De kat geeft regelmaat en structuur aan zijn leven en later aan het leven van zijn halfbroer.

Liefdeslied van een reiziger wordt verteld door Hannah In de inleiding van het boek geeft ze aan dat Ruben is overleden op de reis die hij alleen maakte. Nu wil zij het verhaal van zijn leven opschrijven in een poging het leven van hem te reconstrueren, een leven waarin ze zelf een belangrijke rol heeft gespeeld.
Dat de afloop van het verhaal al bekend wordt gemaakt in de inleiding, haalde voor mij een zekere spanning weg. Toch blijft de roman boeien. In het verhaal komen een aantal thema’s aan bod die Ruben gemaakt hebben tot de man die hij is. Relaties worden uitgediept, op vragen en onduidelijkheden wordt getracht een antwoord te vinden. Ruben is loyaal aan de mensen die belangrijk zijn in zijn leven. Hij kijkt zonder wrok terug. Dit maakt van hem een beetje een vlakke persoonlijkheid. Het verhaal over het tweede deel van de reis, als Ruben op zoek gaat naar een deel van zijn familie, is interessanter omdat er meer gebeurt, meer communicatie over en weer is en meer te lezen valt over de emoties van Ruben.

De keuze van Meester om de roman te laten vertellen door de partner van de hoofdfiguur die vervolgens een belangrijke rol inneemt in zijn gedachtewereld is verrassend. Gaandeweg het verhaal vergeet je echter deze constructie. Wat je te lezen krijgt is een portret van het leven van iemand in een mooie, vlotte stijl.

Tekst: Maaike Jensma