De klassiekers sla ik niet over

Hadewych Kapteijn


Ik wil naar het Teylers Museum. Daar is de tentoonstelling Vorstelijk tuinieren tot en met 9 mei 2010. Er hangen aquarellen van bloemen en planten uit tuinen van prins Charles, Lodewijk XIV, Willem III en Joséphine Bonaparte. Het museum alleen al is elke keer weer de moeite waard. Ik kom er graag. Er is tot 31 mei ook een tentoonstelling Aan de bedelstaf genoemd. Prentkunst uit de 16de tot en met de 18de eeuw van kunstenaars als Lucas van Leyden, Jacques Callot, Rembrandt, Adriaen van Ostade en William Ward over bedelaars, straatmuzikanten en daklozen.
Ik ga ook naar het Dolhuys, achter het station van Haarlem. Daar is een fototentoonstelling Louwes versus Meijers. Louwes heeft eigen foto’s gecombineerd met historische foto’s van psychiatrische patiënten. Deze tentoonstelling duurt tot en met 27 juni 2010.
Verder verheug ik me op de klassiekers in de Filmschuur op maandagavonden. Die zijn tot en met augustus te zien. Oude films van Fellini, Hitchcock, Truffaut, met John Wayne, Alain Delon, Ava Gardner, Orson Welles. Deze oude films vertegenwoordigen voor mij vroeger. Toen ik jong was, veilig mijn ouders in de buurt wist en na de boeken ook de films ontdekte, zoals die van Bergman, Fellini en anderen. Die zoog ik in me op. Thema's als liefde, dood, eenzaamheid, anders zijn en dat op film, niet alleen op papier.
Ik ben benieuwd naar wat er gebeurt als ik die films terugzie: sommige van die films vind ik nu veel te traag. Soms valt me de stilte in oude films op en realiseer ik me dat dat verstilde in deze tijd veel minder goed lijkt te passen. Ik zoek overeenkomsten en verschillen in films van toen en van nu, maar zeker ook verschillen in mezelf van nu en van 35 jaar geleden.

Tekst: Hadewych Kapteijn