Lezersbijdrage‘De Nachtzusters’ zijn de gezusters Kaat en Anna Schalkens, bekend van de VPRO-radio.  Kaat en Anna Schalkens worden gespeeld door Ottolien Boeschoten en Jet van Boxtel.


Het filmfestival Africa in the Picture is een jaarlijks terugkerend festival waar recente Afrikaanse films worden vertoond. Al jaren geniet ik van dit unieke en inspirerende festival, een van de weinige filmfestivals in Nederland waar Afrikaanse films te zien zijn. Sommige films beleven tijdens Africa in the Picture hun (Europese) première. Veel films zijn na het festival om financiële redenen niet meer in de bioscoop te zien. Het festival is dus van groot belang voor de promotie van de Afrikaanse cinema. Het is telkens weer bewonderenswaardig om te zien hoe Afrikaanse cineasten er in slagen mooie producties neer te zetten, ondanks de vele obstakels waar ze mee te maken hebben (gebrekkige technische en financiële middelen, afhankelijkheid van westerse geldschieters)

Eind september begint weer: het Afrovibes Festival. Het Zuid-Afrikaanse festival is eens in de twee jaar en in 2008 heb ik behoorlijk wat voorstellingen gezien. Het begon direct goed bij binnenkomst want de kleine zaal van het theater was veranderd in een Township Café. Je kon er wat drinken en Zuid-Afrikaanse hapjes eten. Er waren meerdere voorstellingen op één avond geprogrammeerd.

Als het gaat om kunst en cultuur kies ik vaak pas op het laatste moment  waar ik heen ga en dat hangt af van de mate van entertainment, sfeer, met wie ik er na toe ga en hoe ik mij op dat moment voel. Het ervaren van kunst en cultuur is voor mij dus geen intellectuele keuze maar meer een behoefte aan gezelligheid en vertier en ik laat mij vooral leiden door het niet traditionele aanbod.Toen ik Stil de tijd, of wel Pleidooi van een langzame toekomst van Joke Hermsen las, kwam het volgende bij me binnen:Jetty Mathurin met de uitspraak in een van haar theaterstukken ‘De bakra heeft de klok en de neger heeft de tijd’. Daarnaast kwamen beelden terug uit de prachtige voorstelling ‘Fan de stêd en it libben’ van Tryater in Leeuwarden. Op het laatste wil ik graag ingaan. In plaats van een keuze van voorstellingen om naar toe te gaan dit voorjaar, een pleidooi voor een rondreis van deze voorstelling door Nederland.Ik wil naar het Teylers Museum. Daar is de tentoonstelling Vorstelijk tuinieren tot en met 9 mei 2010. Er hangen aquarellen van bloemen en planten uit tuinen van prins Charles, Lodewijk XIV, Willem III en Joséphine Bonaparte. Het museum alleen al is elke keer weer de moeite waard. Ik kom er graag. Er is tot 31 mei ook een tentoonstelling Aan de bedelstaf genoemd. Prentkunst uit de 16de tot en met de 18de eeuw van kunstenaars als Lucas van Leyden, Jacques Callot, Rembrandt, Adriaen van Ostade en William Ward over bedelaars, straatmuzikanten en daklozen.

Ik houd enorm van theater waar jong talent de ruimte krijgt

‘De aankomende wintermaanden speelt Joy Wielkens 'Negra'. Een hedendaagse vertaling van een zwarte vrouw die 'lost’ is ‘in translation'. In deze productie stelt Wielkens zichzelf de vraag wat zwart zijn is en wat zwart zijn eigenlijk voor haar betekent.

Een boeiende dans, als het leven zelf

De eerste avond van mijn kerstvakantie ga ik naar een voorstelling van Nouredine Khourchid en de wervelende derwisjen van Damascus in het Tropentheater in Amsterdam. Volgens het programmaboekje is hij in de Syrische hoofdstad is een begrip. Behalve begenadigd zanger van Koranverzen is hij een meester van de soefizang. Zijn stem wordt 'diep en hemels' genoemd en vormt de perfecte basis voor de wervelende dans van de derwisjen in hun wijd uitwaaierende, witte gewaden. De zanger wordt begeleid door trom en de 'ud', een snaarinstrument.

Oproep Lezersbijdrage lentenummer 2010


Ik ga naar …
Naar welk concert, festival of voorstelling ga jij de komende lente?
Bel of mail ons voor een stukje in het lentenummer van Oer.

Oproep bezoekerstip Winternummer 2009

 

 

Naar welk concert, festival of voorstelling ga jij de komende winter?
Vind je deze activiteit de moeite waard en wil je er daarom over vertellen in Oer Digitaal? Stuur een mail naar oer@oerdigitaalvrouwenblad.com onder de titel 'Ik ga naar ... '
We nemen dan contact met je op.

'Bij de opening van Museum Hermitage op 19 juni jl. stond ik op een afstand te kijken naar koningin Beatrix en andere genodigden die naar binnengingen. Amsterdam is een museum rijker. De Amsterdamse Hermitage is een filiaal van de Russische. Ik ben nieuwsgierig naar de eerste tentoonstelling getiteld 'Aan het Russische hof; paleis en protocol in de 19de eeuw'. Daar ga ik in de herfst naartoe.

'Ik ga in oktober naar de musical Westside Story, uitgevoerd door de Opéra Royal de Wallonie in Heerlen. Ik wil er graag met mijn zonen heen die 16, 20 en 23 jaar zijn. Zij houden o.a. van hard-rock muziek  en metal  maar staan niet afwijzend tegenover klassieke muziek. Dat hebben ze ook wel met de paplepel ingegoten gekregen. Hun vader is pianist en ik ben  pianodocente.

Dit najaar is er alweer voor de elfde keer het theaterfestival HOLLANDSE NIEUWE, een initiatief van het produktiehuis MC. Made in da Shade en Cosmic theater zijn samengegaan en heten nu MC. HOLLANDSE NIEUWE is een theaterfestival waarbij je in vier dagen tijd kennis kan maken met het werk van vijftien nieuwe toneelschrijvers en theatermakers die door MC zijn gekoppeld aan professionele acteurs, regisseurs en nieuwe vormgevers.

Syndicate content